Billedforbud
skrevet af Rolf Slot-Henriksen

Går man på Glyptoteket i København eller på det Ægyptiske museum i Kairo tænker mange, at de manglende næser på de mange marmor-, alabast- og sandstensfigurer må skyldes forvitring. De manglende næser skyldes dog de muslimske Mamlukker, som p.gr.a. af det islamiske billedforbud konsekvent slog næserne af de antike statuer. Dette gælder også mange græske statuer i de græske øhav. Af samme årsag blev ansigtet på svinxen ved pyramiderne i Giza delvist ødelagt ligesom det kendte oldtidsbibliotek i Alexandria  med tusindvis af illuminerede (illustrerede) skriftruller og codexer blev brændt ned.

Koranen indeholder ikke et egentlig billedforbud. Ideen om et billedforbud stammer fra Hadit (den islamiske sunna) og er hentet fra Det Gamle Testamentes 2.Mosebogs 2.bud. Her forbydes at afbillede Gud. Dette forbud har til hensigt at hindre tilbedelse af billedstøtter jævnfør beretningen om guldkalven.

Billedforbudet tolkes idag forskelligt. Taleban og mange stærkt konservative muslimske strømninger ønsker at forbyde TV, Film, Biografer, og musik, hvorfor enhver billed - og filmfremvisning var forbudt i Afghanistan.

I nyere tid er især kulturødelæggelsen af de antikke museer i Afghanistan kendt, spængningen af de store Buddhafigurer i Afghanistan og sprængningen af et stort buddhistisk tempel i Indonesien, og nedbrændingen af ca 300 middelalderkirker og enstående klostre med uerstattelige kalkmalerier og mosaikker i Kosovo  kendt.

 

Anbefal siden til en ven...
Webdesign by Style-IT

© www.islaminfo.dk